. یعنی مهمترین مسائل اقتصادی کشور را مسئلهی تولید، رواج تولید ملّی و رونق تولید ملّی، حل میکند. طبیعت تولید این است. این است که ما روی تولید تکیه کردیم؛ یعنی رشد اقتصادی را افزایش میدهد، اشتغال ایجاد میکند، تورّم را کاهش میدهد، درآمد سرانه را افزایش میدهد، رفاه عمومی ایجاد میکند. علاوه بر این دارای تأثیرات روانی است؛ اعتماد به نفس ملّی را بالا میبرد، احساس عزتمندی را در ملّت به وجود میآورد. تولید، یک چنین اکسیری است. یک چنین حادثهی مهمّی است تولید ملّی،تولیدی که دارای دو خصوصیت باشد: یکی اینکه اشتغالآفرین باشد، یکی اینکه دانشبنیان باشد. تولید دانشبنیان، متّکی به دانش، دانش جدید و پیشرفتهای علمی، و تولیدی که اشتغالآفرین. بنابراین امسال ما شعارمان عبارت شد از این: «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین». این مطالب گوشه ای از بیانات حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی بهمناسبت آغاز سال ۱۴۰۱، بود .
به عمل کار برآید، به سخندانی نیست
در همین راستا پولامردان مجتمع فولاد مبارکه توانستند علیرغم تمامی مشکلات ناشی از تحریم های ناجوانمردانه اقتصادی و همچنین معضل عدم امنیت پایدار انرژی و کمبودهای ناشی از کمبود گاز صنایع و خاموشی های متعدد برق ، در لبیک به فرامین رهبر انقلاب با تلاش بیوقفه و شبانهروزى خود در ایام نوروز ، با رکوردزنىهاى پىدرپى به منویات حضرت آیت الله خامنه ای لبیک گفته و عزم جزم خود برای افزایش تولید را به منصه ظهور گذاشته و فرودین ماه ۱۴۰۱ را به عنوان ما طلایی در صنعت فولاد کشور به ثبت برسانند. تلاشگران فولاد مبارکه در سال جدید با ثبت رکوردهای روزانه و ماهیانه تولید، گام بلندی در ارتقای تولید فولاد کشور برداشتند و نشان دادند که با افزایش بهرهوری میتوان ظرفیت تولید را افزایش داد و کشور را از واردات محصولات بینیاز کرد. بد نیست بدانیم از ۳۱ روز فروردین ماه ۱۴۰۱، گروه فولاد مبارکه در ۱۶ روز یعنی بیش از نیمی روزهای این ماه موفق به رکوردشکنی در زمینه تولید شد. همچنین رکوردهایی که بدست آمد در زمینههای تولید آهن اسفنجی، گندله آهن، ذوب تختال، کلاف گرم، کلاف سرد، کلاف اسیدشویی و ورق گالوانیزه بود.
رکوردهای طلایی فولاد مبارکه در فروردین ۱۴۰۱
نخستین چراغ رکوردزنی فولاد مبارکه در سال جدید، همزمان با اعلام شعار «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» توسط تلاشگران توسط ناحیه آهنسازی فولاد مبارکه روشن شد. سربازان جنگ اقتصادی فولاد مبارکه اصفهان موفق شدند که در روز اول فروردین سال 1401 با مجموع تولید ۲۶ هزار و ۱۳ تن آهن اسفنجی با سهم تولید ۱۶ هزار و ۹۰۳ تن در واحد احیا مستقیم ۱ و سهم تولید ۹ هزار و ۱۱۰ تن در واحد احیا مستقیم ۲، رکوردهای تولید روزانه آهن اسفنجی را بعد از یکسال جابجا کنند و این درحالی است که رکورد قبلی تولید ۲۵ هزار و ۱۲۵ تن آهن اسفنجی بود که در ۱۲ فروردین سال ۱۴۰۰ به ثبت رسیده بود.
صرف فعل « خواستن ، توانستن است » در مجتمع فولاد سبا
رکوردزنی شرکت فولاد مبارکه در مجتمع فولاد سبا بار دیگر متبلور شد و تلاشگران این واحد صنعتی در ششمین روز از سال جدید موفق شدند با تولید ۴ هزار و ۵۱۰ تن آهن اسفنجی در واحد احیاء مستقیم شهید شهبازی رکورد تولید روزانه این محصول را ثبت کنند و این در حالی است که رکورد قبلی تولید آهن اسفنجی در مجتمع فولاد سبا به میزان ۴ هزار و ۴۸۰ تن بود که در ۶ آذرماه ۱۳۹۸ محقق شده بود. این رکورد شکنی بار دیگر در ۱۵ فروردین تکرار شد و این شرکت موفق شد با گذشت ۹ روز از تاریخ آخرین رکورد شکنی خود ، با فزایش ۵۰ تنی تولید آهن اسفنجی به تناژ ۴ هزار و ۵۶۰ تنی دست یابد.همچنین این شرکت موفق شد که با تولید ۵ هزار ۱۷۵ تن کلاف گرم در ۱۸ فروردین رکورد قبلی ۵ هزار ۱۴۰ تنی خود را که مربوط به ۱۱ مهر ماه بود ، ۳۵ تن ارتقاء دهد. اما این پایان کار افتخار آفرینی این شرکت نبود ، چرا که پولا مردان عرصه صنعت فولاد این شرکت با همتی مضاعف و با صرف کردن فعل « خواستن ، توانستن است» ، توانستند باردیگر و تنها پس از ۱۲ روز مجدد این رکورد را ۲۵ تن ارتقاء داده و قله ۵ هزار ۲۰۰ تنی تولید آهن اسفنجی را فتح کنند. در مجموع و در مقایسه با تولیدات فروردین سال ۱۴۰۰ ، مجتمع فولاد سبا موفق شد که با احتساب تولید ۱ میلیون ۳۳۰ هزار و ۶۹ تن آهن اسفنجی تا پایان فروردین ۱۴۰۱ رکورد ۱ میلیون ۳۱۶ هزار و ۵۸ تنی خود در سال ۱۴۰۰ را به میزان یکهزار و ۴۱۱ تن ارتقا ببخشد و عزم جزم خود برای افزایش تولید را به منصه ظهور برساند.

درخشش فولاد سنگان در کهکشان گروه فولاد مبارکه
در ادامه درخشش گروه فولاد مبارکه در عرصه تولید، این بار نوبت شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان بود که موفق شد با عزمی راسخ در هشتمین روز از فروردین سال جدید و با تولید ۱۸ هزار و ۵۸۸ تن گندله آهن در یک روز ، برگ زرین دیگری به افتخارات گروه فولاد مبارکه اضافه کند. رکورد قبلی تولید گندله آهن در فولاد سنگان ۱۸ هزار ۴۵۷ تن بود که در ۱۵ اسفند ماه ۱۴۰۰ محقق شده بود. اما اوج افتخار آفرینی این شرکت در روزهای ۲۳ و ۲۴ فروردین ماه تجلی پیدا کرد. سربازان صنعت فولاد این شرکت در ادامه فتح سنگرهای جنگ اقتصادی موفق به ثبت رکورد تولید ۱۸ هزار و ۷۱۰ تن گندله آهن در۲۳ فروردین و شکسته شدن این رکورد تنها با فاصله کمتر از یک روز در ۲۴ فروردین با تولید ۱۸ هزارو ۹۶۰ تن ، شدند.
تجلی رکوردزنیهای تولید در شرکت فولاد سفیددشت چهارمحال و بختیاری
تجلی رکوردزنیهای تولید گروه فولاد مبارکه این بار به نقطهای دیگر از کشور رسید و شرکت فولاد سفیددشت چهارمحال و بختیاری موفق شد با تولید ۲ هزار و ۶۹۰ تن آهن اسفنجی در واحد احیا مستقیم خود رکورد جدیدی را به ثبت برساند؛ پیش از این، رکورد میزان تولید روزانه این محصول در روز چهارم تیرماه ۱۴۰۰ و به مقدار ۲ هزار و ۶۵۶ تن صورت گرفته بود که با ثبت تناژ تولید در سال جدید، رکورد روزانه به میزان ۳۴ تن ارتقا یافت.
شرکت فولاد هرمزگان ؛ پرچمدار توسعه صنعت فولاد کشور
در ادامه سریال موفقیت های مجتمع فولاد مبارکه این بار قرعه بنام فولاد هرمزگان افتاد. شکستن رکورد سالیانه تولید آهن اسفنجی در فولاد هرمزگان و همچنین کسب حد نصاب جدید با شکستن رکورد سالیانه تولید تختال توسط جهادگران صنعت فولاد این شرکت، بار دیگر حقانیت تلاشگران گروه فولاد مبارکه را اثبات کردند. پرچمداران توسعه صنعت فولاد کشور موفق شدند که با تولید یک میلیون و ۶۵۱ هزار و ۱۰۱ تن آهن اسفنجی و همچنین تولید 150 هزار و ۴۹۵ تن تختال در فرودین ماه ، افتخار دیگری را در صنعت فولاد به ثبت رسانده و قدمی محکم در راستای تحقق رسیدن به قطب سوم فولاد کشور در مجاورت آبهای نیلگون خلیج همیشه فارس بردارند. رکورد قبلی تولید تختال در این شرکت 147 هزارو ۵۹۱ تن بود که در آذر ماه ۱۴۰۰ تحقق یافت. در تولید آهن اسفنجی نیز رکورد قبلی این شرکت به اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ بازمی گردد که پولامردان این شرکت موفق شده بودند با به دست آوردن تناژ رکورد ۱میلیون و ۶۳۵ هزار و ۵۲۳ را بنام خود ثبت کند.این موفقیت های چشمگیر در شرایطی به دست آمد که به گفته مدیر عامل این شرکت ، فولاد هرمزگان در سال گذشته به دلیل عدم تامین پایدار انرژی و قطعی های مکرر برق، خسارت بیش از دو هزار میلیارد تومانی را متقبل شده است .
کسب رکورد تولید کلاف سرد در فولاد امیرکبیر کاشان
اما رکوردزنیهای گروه فولاد مبارکه به اینجا ختم نشد و فولاد امیرکبیر کاشان که عنوان اولین تولید کننده ورق های گالوانیزه کشور را با خود به یدک میکشد ، رکورد جدیدی در تولید کلاف سرد از خود بجای گذاشتند. پیش از این، رکورد میزان تولید سالیانه این محصول در بهمن ماه ۱۴۰۰ به مقدار ۲۱ هزار و ۱۱۹ تن صورت گرفته بود که با ثبت تناژ 21 هزار و ۳۱۹ تن تولید در سال جدید توسط جهادگران عرصه تولید در این شرکت ، رکورد تولید این محصول به میزان ۲۰۰ تن ارتقا یافت.
رنگ باختن نحسی عدد ۱۳ با عزم جزم پولاد مردان فولاد مبارکه
اما در ۱۳ روز آغازین سال و قرن جدید، گروه فولاد مبارکه به رکوردهای تاریخسازی در ناحیه فولادسازی و ریختهگری مداوم دست یافت، رکوردی که تنها نشان از همت جهادگران جبهه صنعت و مدیریت مبتنی بر دانش دارد، مدیریتی که از سالهای گذشته با برنامهریزی مدون منطبق با تأکید بر ارتقای تولید، درصدد رسیدن به قلههای افتخار برای کشور بود.ثبت رکوردهای متعدد تولید در نواحی فولادسازی و آهنسازی شرکت فولاد مبارکه نشان داد که خستگی برای مردانی از جنس فولاد در میدان تولید بیمعناست.
سه رکوردزنی متوالی و مهم ذوب تختال توسط ناحیه فولاد سازی و ریخته گری مداوم در فروردین سال جدید با ثبت ۲۷ هزار و ۵۰۰ تن ذوب تختال در ۱۱ فروردین، (آخرین رکورد 26400 مربوط به ۲۹ مهر ماه ۱۴۰۰ بود) ، ثبت تناژ جدید با تولید ۲۷۷۰۰ تن ذوب تختال در ۱۲ فروردین و سرانجام دست یابی به رکورد جدید ۲۸۴۰۰ تن ذوب تختال در ۱۳ فروردین و همچنین تولید ۹ هزار و ۳۱۰ تن آهن اسفنجی توسط ناحیه آهن سازی در ۱۲ فروردین (رکورد قبلی ۹۱۱۰ تن در تاریخ اول فروردین ۱۴۰۱می باشد). در ادامه این رکورد شکنی ها باید به تولید ۲۶۳۰۱ تن آهن اسفنجی در واحد احیا مستقیم ۱ در ۱۳ فروردین (رکورد قبلی 26013 تن در اول فروردین ۱۴۰۱ ثبت شده است) و شکسته شدن متوالی این رکورد در۲۲ فروردین و ثبت ۲۶۶۳۱ تن آهن اسفنجی توسط ناحیه آهن سازی ، تولید ۲۰۳۳۵ تن کلاف گرم توسط ناحیه نورد گرم در ۲۰ فروردین (رکورد قبلی 20265 تن بوده که در ۱۲ فروردین ۱۳۹۸ محقق شده بود، و نهایتا به ثبت رکورد تولید ۵۲۱۲ تن کلاف اسید شو توسط ناحیه سرد در ۲۹ فروردین (تحقق رکورد قبلی 5163 تن در 17 شهریور ۱۳۹۹ می باشد)، اشاره کرد که همگی دال براین حقیقت است که این میزان رکودشکنی جز با هماهنگی دقیق بینبخشی و درایت مدیران این شرکت امکانپذیر و میسر نبود.
تجلی غرور ملی و افتخارآفرینی در شرکت فولاد مبارکه
همزمان با طلیعه قرن جدید و در هم تنیده شدن بهار قران با بهار طبیعت و با تلاش شبانهروزی، تلاشگران مجتمع فولا مبارکه با خودباوری توانستند افتخارآفرینی در تولید ملی را با تکیه و دانش تخصصی به منصه ظهور رسانده وعلاوه بر ثبت رکوردهای ارزشمند متعدد در این شرکت که غرور ملی و افتخارآفرینی را برای ایران اسلامی به ارمغان آورده است ، قلههای افتخار و ترقی را با تحقق شعار « تولید؛ دانش بنیان، اشتغالآفرین» فتح کنند که در ادامه به گوشه ای از آن افتخارآفرینی ها اشاره خواهیم کرد:
تولید ۷۵ ۲۳۵۰ تن آهن اسفنجی در فروردین ۱۴۰۱ توسط ناحیه آهن سازی ( رکورد قبلی ۷۲۹۲۵۴ که مربوط به فرودین ۱۴۰۰ می باشد) ، تولید ۷۵۱۱۰۰ تن تختال در فروردین ۱۴۰۱ توسط ناحیه فولاد سازی(رکورد قبلی ۷۱۲۳۶۱ تن بوده که در مهر ۱۴۰۰ محقق شده بود.) ، تولید ۵۰۴۳۲۲ تن کلاف گرم در فروردین ۱۴۰۱ توسط ناحیه نورد گرم( رکورد قبلی ۵۰۰۲۷۲ تن مربوط به فروردین ۱۳۹۸ است) ، تولید ۲۰۷۱۵ تن کلاف سرد در فروردین ۱۴۰۱ توسط خط اصلاح ۴ نورد سرد( رکورد قبلی ۲۰۶۴۸ در آبان ۱۴۰۰ به ثبت رسیده است)، تولید ۱۴۰۰۳۱ تن کلاف گرم توسط مجتمع فولاد سبا ( رکورد قبلی ۱۳۱۱۹۰ که مربوط به اردیبهشت ۱۳۹۹ می باشد.) ، تولید ۲۶۸۰۵ تن ورق گالوانیزه توسط ورق خودرو چهار محال و بختیاری ( رکورد قبلی ۲۷۶۷۴۰ تن بوده که در مرداد ۱۳۹۸ محقق شده بود) ، تولید ۸۳۲۵۰ تن آهن اسفنجی توسط فولاد سفید دشت ( رکورد قبلی ۸۲۱۴۵ تن مربوط به خرداد ۱۴۰۰ است) ، کسب رکورد تاریخی استخراج معدن پس از سه دهه با استخراج ۱۷۰ هزار تن در فروردینماه (این درحالی است که رکورد قبلی در استخراج معدن، ۱۶۷ هزار تن بود که در آبانماه سال ۹۹ ثبت شد) ، تولید ۱۰۱ هزار و ۲۳۷ تن سنگ آهک و ثبت ۶ رقمی تولید این محصول برای نخستین بار در طول سه دهه گذشته فعالیت شرکت ( رکورد قبلی ۹۸ هزار و ۳۲۵ تن در آبانماه سال ۱۳۹۹ بوده است) ، تست گرم موفقیت آمیز خط خردایش ۲ و درنهایت افزایش ۲۰۶ درصدی فروش محصولات فرعی در سال ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه در سال ۱۳۹۹ . با کسب این موفقیت این شرکت موفق شد تا میزان فروش محصولات فرعی از ۲۸۰ هزار تن در سال ۱۳۹۹ به ۸۵۶ هزار تن در سال ۱۴۰۰ ارتقا دهد.
سرمایههای انسانی ، مهمترین رکن موفقیت شرکت فولاد مبارکه
محمدیاسر طیبنیا به پاس قدردانی از تلاشهای شبانهروزی کارکنان این شرکت در ایام نوروز برای رسیدن به رکوردهای تولید، سرمایههای انسانی را مهمترین رکن موفقیت در تولید دانست و اظهار کرد: مدیریت دانشی، تجربه کارکنان و انگیزه سرمایهانسانی برای افتخارآفرینی در کسب این رکوردها بسیار تأثیرگذار بوده و به همین دلیل باید به این موضوعات توجه ویژه داشت.وی افزود: علاوه بر ارتقای کمیت تولید، حفظ کیفیت محصولات نیز از اهمیت زیادی برخوردار است که در این رکوردزنیها شاهد آن بودیم؛ رعایت نکات ایمنی و به صفر رسیدن حوادث کاری از دیگر نکات قابل توجه در کسب این موفقیتها در شرکت فولاد مبارکه است.مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه خاطرنشان کرد: محدودیتهای موجود در حوزه انرژی خصوصاً انرژی برق برای صنعت فولاد بسیار نگرانکننده است که این محدودیتها با فرارسیدن فصل تابستان تشدید خواهند شد و این موضوع طبیعتاً بر روی تولید محصولات فولادی سراسر کشور به خصوص گروه فولاد مبارکه تأثیرگذار خواهد بود.وی در پایان اذعان داشت: امیدواریم امسال نسبت به سال گذشته این محدودیتها کمتر شده تا بتوانیم به تأکیدات رهبر معظم انقلاب برای تحقق شعار «تولید، دانشبنیان، اشتغالآفرین» جامه عمل بپوشانیم.

اشتغالآفرینی فولاد مبارکه در صنایع پاییندستی با ارتقای تولید کمی و کیفی محصولات
عباس اکبری محمدی معاون بهرهبرداری شرکت فولاد مبارکه نیز گفت: با برنامهریزیهای صورتگرفته در سال «تولید، دانشبنیان، اشتغالآفرین» به دنبال ارتقای کمی و کیفی محصولات در شرکت فولاد مبارکه هستیم که این موضوع زمینهساز اشتغالآفرینی در صنایع پاییندستی خواهد شد.وی افزود: در نظر داریم تا از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان موجود و شرکتهایی که به شکلگیری آنها کمک کردهایم، استفاده و از توان داخلی جوانان کشور بیش از پیش بهره ببریم؛ رویکرد بومیسازی تجهیزات و استفاده از توان داخلی از سالهای پیش در فولاد مبارکه شکل گرفته و امسال نیز با همت کارکنان این شرکت، این موضوع را با جدیت بیشتری دنبال میکنیم.
چالش های موجود بر سر تولید در صنعت فولاد
«عدم ارائه مشوقهای لازم در راستای افزایش تولید، مشکلات ارزی، نظام بانکی (LC)، تشریفات گمرکی، عدم هماهنگی حملونقل ریلی متناسب با افزایش تولید، عدم پایداری امنیت انرژی ، مشکلات عدیده در تامین مواد اولیه، عدم تامین سرمایه جهت ایجاد و بهبود زیرساختهای لازم این حوزه ، سیاستگذاری غیر کارشناسی شده دولت و عدم مدیریت صحیح ، قیمت گذاری دستوری، بیتوجهی دولت به ضرورت بازنگری در سهمیه ، شیوع کرونا و مشکلات عدیده ای که در پساکرونا گریبانگیر این صنعت شده است، صدور بخشنامههای مختلف و قوانین محدودکننده، عدم اصلاح سیاستهای دولت در راستای حمایت از صنعت فولاد، عدم استفاده از فناوریهای نوین جهت کاهش مصرف انرژی، عدم جایگزینکردن محصولات فولادی صنعتی با ارزشافزوده بسیار بالا در خطوط تولید، عدم افزایش ظرفیت کارخانههای در دست احداث به دلیل عدم حمایت از سرمایه گذار، سنگاندازی در راه توسعه و تولید و مانعتراشی برای پیشرفت در این صنعت و …. از جمله موانع رودرروی افزایش تولید در زنجیره فولاد می باشد» .

همچنین توسعه فعالیتهای اکتشافی، تدارک و به کارگیری تکنولوژیهای جدید در فعالیتهای اکتشافی و حفاری و توسعه سرمایهگذاری برای ایجاد ناوگانهای بزرگ ماشینآلات حفاری و معدنی و استخراجی برای تامین کافی سنگآهن موردنیاز حداقل پنجاه ساله آتی صنایع آهن و فولاد کشور از جمله مواردی است که در این صنعت مغفول مانده است .